25 oktober, 2011

Dagdaagse zaken met Ubuntu, deel 1

Nog eens een dagje Ubuntu voor de dagelijkse zaken

Deze blog gaat over Linux, en de laatste tijd werk ik er nog amper mee. Voor school heb ik m'n MacBook Pro nodig en daarop staat geen Linux-disto 'native' geïnstalleerd. Het is een beetje zielig en daarom heb ik mezelf verplicht om voor één dag met Ubuntu 11.10 te werken om te zien of het inderdaad de moeite is om te gebruiken als thuisgebruiker.

Wat ik moest doen was vrij simpel: een verslag schrijven over een leergroep, naar mijn digitale leeromgeving kunnen, een PDF-bestand lezen en ten laatste zou ik me nog moeten ontspannen door middel van een spel. Basiszaken die iedere thuisgebruiker wel doet. Is Ubuntu daarvoor geschikt, of niet?

Vandaag gebruikte ik Ubuntu om mijn taak van Professionalisering af te werken. Benieuwd of het ook zo goed lukt wanneer ik met Illustrator bestanden ga moeten werken...

Beveiligingsuitzondering?

Als ik naar de website van mijn digitale leeromgeving ging, kreeg ik een beveiligingsuitzondering-venster te zien. Ik moest eerst zo'n uitzondering toevoegen omdat het certificaat zogezegd verlopen was. Vreemd genoeg had ik dit probleem niet op OS X met Firefox toen ik het even later via Firefox probeerde. Nadat ik de uitzondering toegevoegd had, werkte de leeromgeving probleemloos. Daarna ging het probleemloos. 


Mijn digitale leeromgeving was blijkbaar niet veilig.
 PDF's en research

Dan besloot ik om een PDF te downloaden, dit ging zonder problemen maar het renderen van de tekst was lelijk in de Liberation lettertypes dus besloot ik maar om de Microsoft Core fonts te installeren via Ubuntu Softwarecentrum. Dit ging zonder problemen. Ik opende m'n PDF weer opnieuw en de PDF zag er al iets leesbaarder uit. Ook handig zijn de bladwijzers die je kunt aanmaken in PDF-documenten. Ik moest namelijk maar één deeltje van de 150 pagina's behandelen en dan kon ik gewoon een bladwijzer aanmaken om later terug naar de betreffende pagina's te gaan zonder te moeten gaan zoeken.

Een PDF lezen kan je out-of-the-box, iets wat je met Windows niet kan. Op de Mac heb je Voorvertoning die de PDF's weergeeft.
Next: portfolio opstellen en compileren als PDF



Daarna, na mijn bundel doorgelezen te hebben moest ik een portfolio opstellen. Dit deed ik in de standaard tekstverwerker van Ubuntu 11.10, LibreOffice Writer. Dit programma werkt goed genoeg en is ook nog capabel om PDF's te publiceren, iets wat ik moet kunnen achteraf. En deze functionaliteit zit in Writer ingebouwd. Goed.



Werken aan mijn portfolio.

En zo kreeg ik mijn opdracht nog afgewerkt, als PDF, klaar om in het online postvakje van mijn leerkracht te droppen. Succes!

PDF-exporteren met Writer.

Het afgewerkte resultaat. Met behulp van de MgOpen lettertypes heb ik het eindresultaat nog iets veranderd.


Opmerkingen achteraf bij deze test



Unity 2D

Omdat ik VirtualBox gebruikte om Ubuntu te draaien, heb ik gekozen om geen 3D-versnelling te gebruiken en gebruik te maken van Unity 2D. Helaas is er een bug waardoor 3D Unity niet werkt op OS X Lion hosts.

LibreOffice, gratis office, ook voor op Windows en OS X


Je hoeft ook helemaal niet te betalen voor LibreOffice, het office-pakket dat standaard meegeleverd wordt op Ubuntu. Maar dit pakket kan je ook downloaden en installeren voor Windows en OS X. Het is in feite de opvolger van OpenOffice.org, en downloaden kan hier: http://www.libreoffice.org/download.

Niet voor professionals? Toch wel, maar niet met de specifieke programma's

Voor geavanceerde, specifieke software is het moeilijk. Omgaan met Adobe Illustrator en InDesign bestanden kan ik niet want ik moet specifieke functies gebruiken dus daarvoor kan ik Ubuntu niet gebruiken – technisch gezien is het mogelijk om het Adobe pakket op Ubuntu te draaien maar daarvoor is het gebruik van Wine vereist, helaas.

Maar dat stond niet op mijn to-do lijstje voor die dag, dus dat is geen probleem, eerder een gewone opmerking die ik even maak. Als professional kan je wel kiezen om te werken met de GIMP, Inkscape en Scribus, maar ik moet van mijn school de specifieke Adobe pakketten gebruiken. Ik zal nog wel in de toekomst Inkscape, Scribus en GIMP onder de loep nemen, maar dat zal voor later zijn.

09 oktober, 2011

Ubuntu 11.10: (korte) review

Opmerking: Deze review werd gedaan op een pre-release versie van Ubuntu 11.10. (De daily build van 7 oktober 2011) Over enkele dagen komt de uiteindelijke release uit.

(Update: Download beschikbaar, download via http://www.ubuntu.com/download)
Eindelijk Unity 2D. Ik ben nog steeds meer fan van GNOME 3.0, maar het ziet er naar uit dat Canonical een stap in de juiste richting heeft gezet.
Mijn laatste review van Ubuntu, zes maanden geleden, was niet zo positief. Nog steeds ben ik niet overtuigd van de look van Ubuntu - dit zeg ik omdat ik zelf dagelijks met zowel Windows als Mac OS X werk en Dash (de application launcher) niet echt intuïtief overkomt.
GNOME 3.0 is present in Ubuntu, zonder Shell, weliswaar.
Algemeen

Er zijn heel wat dingen verbeterd. Updates voor de laatste software zijn naar goede gewoonte present, het Ubuntu Software Center is vernieuwd met ratings, en GNOME 3 is geïntegreerd in Ubuntu. (Zonder Shell.) Dash en Unity werken in virtuele machines zonder 3D versnelling als Unity 2D.

In de grafische sector...

Wat ook ontbreekt in het algemeen voor Linux dan zijn grafische applicaties. Ik werk nu af en toe met Illustrator en Photoshop (op Windows & OS X) en de open source alternatieven, Inkscape en GIMP zijn niet slecht, maar zijn niet goed en gebruiksvriendelijk genoeg om ermee door te kunnen. In de grafische sector gebruikt bijna iedereen Macs. Met een goeie reden. Typografie is er daar ééntje van want lettertypes op Linux distro's kunnen er wel heel lelijk uit zien, soms. Hier in Ubuntu is dat minder een probleem maar persoonlijk vind ik de font-rendering van OS X superieur aan die van Ubuntu. Sorry.

Maar voor de dagelijkse gebruiker...

De dagelijkse gebruiker die surft, muziek afspeelt, een tekstverwerker nodig heeft, kan wél goed overweg met Ubuntu. Je krijgt de laatste versie gratis en het systeem is min of meer stabiel (Linux kent veel meer bugs dan, zeg maar, Windows en OS X) en je bent weg. Geen kosten aan een duur besturingssysteem (Windows) of een dure computer (een Mac) met een goedkoper besturingssysteem (OS X Lion).

Ubuntu Software Center.

Een stap in de juiste richting

Al bij al lijkt Ubuntu hier in de juiste richting te gaan. Met verbeteringen in Dash, het Ubuntu Software Center en de integratie van GNOME 3.0 voelt Ubuntu al iets beter aan dan de vorige versie, maar het voelt nog niet goed aan. Dat applicaties standaard full-screen starten, vind ik een minpunt (Update: dit gebeurt alleen als de resolutie vrij klein is zoals bij mij gevirtualiseerd het geval was) en de menubalk zou altijd zichtbaar moeten zijn. Dat zijn vrijwel mijn enige UI-opmerkingen, voor de rest moet het besturingssysteem nog iets volwassener worden en dan kan het door mensen met serieuzere jobs misschien overwogen worden als een goedkoper alternatief. Tot dan is Ubuntu alleen aan te raden aan casual computergebruikers en mensen die tijd willen stoppen in maintenance en het onderhouden van hun computer, want Ubuntu is niet altijd even stabiel of vrij van fouten.

(Addendum: bugs worden wel vrij snel opgelost.)

Kortom, het is een hele stap in de goeie richting. Ik hoop binnen 6 maanden weer hetzelfde te kunnen zeggen en met blijdschap te melden dat Ubuntu al heel wat stabieler en al heel wat volwassener is geworden, net zoals deze keer.

Je eigen mening? Laat een reactie achter

Als je zelf een mening hebt over het goede en/of slechte van Ubuntu 11.10, laat dan zeker een reactie achter! Zijn er dingen die ik nog moet onderzoeken of zeker vermelden? 

Of vond je dat ik nogal hard was voor deze distro? Ik kijk nu ook naar de zakelijke kant en dan moet je beseffen dat Ubuntu een minder aangename keuze is als besturingssysteem. Dat gezegd zijnde, ben ik heel tevreden met de verbeteringen die Ubuntu 11.10 brengt, waarvan ik er zeker en vast heel wat vergeten ben.

(Laatste edit op 13 oktober 2011)

01 augustus, 2011

Android 2.3 getest! (met Samsung's TouchWiz) - Korte review met screenshots



Een paar dagen geleden kocht ik mezelf een Samsung Galaxy Gio. Dit is een telefoon waarop Android draait, en sinds Android ook gebaseerd is op Linux, dacht ik hiervan even een review te schrijven.

Het is al even geleden sinds ik nog een artikel postte, en dat is omdat ik niets interessants meer vond om te reviewen.

Vanaf nu komen er ook Android posts op deze blog. Dit is de eerste van waarschijnlijk vele posts.

TouchWiz

Samsung zorgt voor een custom UI op Android, de zogeheten TouchWiz. Ik heb nooit een vanilla Android gebruikt, dus ik kan niet echt weten hoe dat zit. Op mijn telefoon lijkt de UI vrij duidelijk en overzichtelijk.

Het lockscherm op mijn telefoon.
Android ondersteunt live widgets, iets wat op iOS niet ondersteund wordt.
Homescreens, net zoals bij iOS.

Performance

De Gio is niet bepaald een duur model wat smartphones betreft, dus de performance is niet ongelofelijk. Verwacht geen 3D performance. Maar deze review gaat eigenlijk over Android, dus ik wil nog een paar dingen aanhalen waar ik heel tevreden over ben. Ik zal nu even de dingen oplijsten waarom Android in sommige vlakken beter is dan iOS.

Beter dan iOS, op sommige vlakken


Met Android kan je kijken welke apps je batterij juist leegzuigen. Ook taakbeheer is erg welkom, multitasking verloopt prima en de notification bar is ook heel welkom. Geheugenbeheer en opslagbeheer is ook heel welkom!

Kijk even na welke programma's of functies je GSM leegzuigen.
Beheer je RAM-geheugen en wis wat je wilt wissen.
Raadpleeg tot in de detail de opslagcapaciteit van je telefoon.
Bestandsbeheer op een telefoon. Handig. File system access!
Download apps via de Android Marketplace.

Slide down notificaties. Handig. Vanaf hier kan je ook WiFi, Bluetooth, GPS, Geluid en auto-rotatie snel kiezen.
Conclusie


Hoewel deze telefoon niet de krachtigste ooit is, merk ik op dat ik heel tevreden ben met Android op mijn Gio. Een krachtige UI en vrij snelle performance voor de dagelijkse dingetjes maakt het dat ik graag met deze telefoon werk. Ik mis wel opties om de look van de telefoon te veranderen, maar dat is niet echt nodig. iOS heeft deze functionaliteit immers ook niet. De notificatiebalk is ongelofelijk handig en mijn persoonlijke favoriet.

Als je het geld niet hebt om een dure Apple iPhone te kopen zou je zeker voor een Android telefoon moeten gaan van bv. Samsung, HTC of van Google zelf.

08 mei, 2011

Een kijkje naar GNOME 3.0, GNOME Shell en Fedora 15 (béta)


Fedora 15 is de nieuwste telg in de Fedora-familie en is eigenlijk nog niet uitgebracht. Eind april echter werd de béta uitgebracht en yours truly deed de test. Hoe zit het juist met Fedora, en kan deze distributie wat Ubuntu 11.04 niet kon? Het korte antwoord is ja. Waarom zal ik nu even uitleggen.

Nice and clean.
Beter dan Unity
In mijn review over Ubuntu 11.04 was ik niet zo tevreden over Unity. Andere mensen deelden mijn mening en we waren allemaal een beetje collectief teleurgesteld in ons favoriete open-source besturingssysteem. Ongetwijfeld zal Unity verbeterd worden en dan zal ik weer kijken of ik mijn mening moet herzien, maar momenteel is het verdict redelijk simpel. Blijf van Unity af, het is redelijk buggy en voelt niet zo compleet aan. Ik heb Unity nog eens geprobeerd op mijn vaste computer en daar ging het beter, maar de geïntegreerde menu's bovenaan in Unity en indicator applets, daar ben ik nog niet van overtuigd.

GNOME Shell in het Nederlands.
Out-of-the-box
Met Fedora 15 echter, moest ik niet eens grafische drivers installeren. Alles werkte direct, out-of-the-box. Dat is een first, want vroeger had ik altijd problemen met mijn grafische kaart of netwerkkaart. In de eerste versie van Fedora die ik testte, had ik problemen met Flash, en ook die waren razendsnel verholpen. Intussen is er ook betere ondersteuning voor 64-bit Flash op Fedora, dus alles zit heel goed. Voor een beta ben ik verbaasd van de kwaliteit van deze release. Toen ik de beta van Ubuntu testte, enkele maanden terug was deze belange zo stabiel niet als deze release.

Vensters en desktops managen met Shell voelt lekker natuurlijk aan.


GNOME Shell 
Shell is zoals al eerder gezegd de opvolger van de twee werkbalken van GNOME 2.0. Bij de vorige release, Fedora 14, zag de desktop uit zoals op de afbeelding hieronder. Ik moet opmerken dat vensters en desktops managen lekker aanvoelt.

Nog geen GNOME Shell, en Bitstream Vera waren de standaardlettertypes. Lelijk vond ik dit, tegenover Ubuntu 10.10, dat er toen veel beter uitzag!
Software geïnstalleerd?
In GNOME 2.0 zaten er categorieën van programma's. Ook in GNOME Shell kan men die categorieën terugvinden. Navigeren naar toepassingen toont alle toepassingen, maar ook categorieën (als het er erg veel zijn, is het categorieoverzicht handiger) - iets wat Ubuntu niet doet. In Unity worden er zelfs suggesties gedaan voor programma's die je misschien niet eens wil installeren!

Toepassingen, maar ook categorieën aan de rechterkant. Eindelijk kan ik kiezen voor categorieën.
Mijn dialoogvenster onderbreekt me... niet meer
Ik weet niet goed hoe men deze feature moet noemen, ik zal het voor het gemak 'plakvensters' noemen. Waar je vroeger dialoogvensters had die je vrij kon rondbewegen, heb je nu dialoogvensters die vastzitten aan het venster waar ze bij horen. Dit zorgt voor minder verwarring en ook gaan vensters dus geen aandacht meer vragen.

Als je toepassingen geïnstalleerd hebt, kan je deze direct uitvoeren omdat het installatieprogramma vraagt of je ze wilt installeren.
Authenticatie
Als je vroeger je wachtwoord moest geven omdat je instellingen zou gaan veranderen, dan kreeg je een (lelijk?) venster te zien. Nu krijg je een overlay te zien die er veel beter uitziet dan in vorige releases.

Authenticatie nodig?
GNOME 3.0, algemene look
De hele look van GNOME 3 heeft een makeover gekregen. Een nieuw lettertype dat Bitstream Vera Sans vervangt, Cantarell, zorgt ervoor dat alles er veel beter uitziet. Een nieuw GTK-thema vervangt het klassieke thema Clearlooks. Dit zorgt voor een hele 'slick look' die ik niet zag bij Ubuntu en de vorige releases van Fedora.

Dit ziet er goed uit.
Conclusie
Er zijn ook kleinere verfijningen, vooral in de Shell en de onderdelen van de Shell die ik nu niet bespreek en ook wel handig zijn. GNOME 3 is volledig met zijn tijd mee en raad ik daarom ook aan. Ik testte GNOME 3 op Fedora en dat zou wel eens mijn nieuwe favoriete distributie kunnen worden, tenzij Linux Mint ook voor GNOME 3 kiest.

Uw mening?
Ik denk dat dit wel eens mijn favoriete distributie kan worden. GNOME Shell is voor mij geslaagd. Wat vinden jullie van GNOME Shell? Laat een reactie over met wat jij van Shell vindt en wat er nog verbeterd moet worden aan deze nieuwe interface.

01 mei, 2011

De Minecraft review, deel 3: multiplayer en de verbeteringen sinds 1.3

(Als je delen 1 en 2 van deze review nog niet gelezen hebt, klik dan hier voor deel 1!)

Het is niet zo lang geleden sinds Minecraft beta 1.5_01 uitgekomen is en in deze versie zijn er een aantal leuke dingen toegevoegd waaronder de belangrijkste toevoegingen achievements en stats zijn. In dit deel van de review gaat het over deze nieuwe toevoegingen en over de multiplayer in Minecraft. Even ter herinnering, Minecraft kost 15 euro in béta, en werkt op Linux, OS X en Windows.

Minecraft is leuk om te spelen, alleen of met vrienden.
Multiplayer

In Minecraft is het mogelijk om multiplayer te spelen. Ik had dit nog niet gedaan maar nu speel ik al een weekje regelmatig op een private server. Je kan een heleboel dingen maken en een survival server is en blijft episch.
Als je met vrienden gaat verkennen moet je soms hoge torens bouwen om de weg niet kwijt te raken.

Dit is de toren van het screenshot hierboven, heel erg ingezoomd op de map die ook in deze post te zien is.

Private server draaien

Als je op de officiële website de server downloadt en laat draaien, kan je mensen laten joinen. Om een privéserver te starten gebruik je LogMeIn Hamachi (gratis voor persoonlijk gebruik) waar mensen een wachtwoord moeten ingeven om te kunnen joinen. Je kan de server in offline-mode zetten om lokaal te spelen (wat ook wel leuk is, dan heb je geen internetverbinding nodig maar dan moeten alle computers wel met elkaar verbonden zijn).

De server console. IP-adres is privé en dus verborgen.
Om een idee te kunnen geven van de grootte van de maps (die trouwens nog veel groter kunnen worden!) heb ik een screenshot genomen van onze ‘tombe’ waar we een typisch ‘landmark’ hebben geplaatst, namelijk een luchttoren. Deze toren valt op wanneer je erg inzoomt op de map (ik gebruik de tool MCMap Live (voor de Mac waarop ik speel).

Wat denk je van deze wereld? We've just scratched the surface! Vind je de toren terug van de vorige screenshots? Hint: er zijn meerdere torens...
Verbeteringen sinds beta 1.3

De updates die Mojang hebben uitgegeven (die notch heeft uitgegeven?) zijn toch wel niet zo klein: in beta 1.4 werden er wolven als mobs toegevoegd, kan je slapen in je bed en wordt je spawn gereset (bij het slapengaan, als je doodgaat respawn je bij je bed) en werden er nog kleinere dingen toegevoegd. In beta 1.5 werden statistieken en achievements toegevoegd, samen met weer (regen, sneeuw, donder) en nieuwe rails (detector rails en power rails). Zo is er al heel wat toegevoegd aan Minecraft sinds wanneer ik het gekocht heb.

Wat je nog niet kan

In deze versie van Minecraft is het nog niet mogelijk om naar de 'Nether' (soort helwereld) te reizen via multiplayer. Ik heb begrepen dat deze functionaliteit wel al via mods mogelijk is en binnenkort ook in de officiële client zal zitten. Fingers crossed!

Nog goede Nederlandstalige online servers?

Ik ben trouwens ook nog op zoek naar goede servers (Nederlandstalige servers) waar ik af en toe een bezoekje zou brengen. Als er iemand suggesties heeft, laat dan maar gerust een reactie achter!

Het recentste nieuwe via deze blog

Wanneer er nog updates komen voor Minecraft, zal ik af en toe ook artikels posten over de nieuwigheden die in de nieuwste releases worden toegevoegd.

Een 'wheat'-plantage. Zo kan je brood maken.
What's next for béta 1.6?

Ik heb begrepen dat in versie 1.6 vooral bugfixes zitten, maar ook ingame maps! (Map viewers moesten gebruikt worden om de hele wereld in kaart te brengen, met ingame maps wordt het gemakkelijker om de weg terug te vinden en om vrienden terug te vinden als ze dezelfde map hebben als jou.)

-- 

Minecraft werkt op Windows, Mac OS X en Linux (Ubuntu, Fedora, Mint, you name it!)
Site: http://www.minecraft.net/
Wiki:
http://www.minecraftwiki.net/wiki/Minecraft_Wiki
Forums: http://www.minecraftforum.net/ 
Minecraft kost €14,95 voor de beta, de Classic versie kan je nog gratis spelen en wanneer de game uitgebracht wordt, wordt de prijs verhoogd naar €19,95.

30 april, 2011

Ubuntu 11.04 review: te vroeg gelanceerd?

Enkele dagen geleden werd de laatste nieuwe versie van Ubuntu, versie 11.04 gelanceerd. Ik ging ermee aan de slag en hier zijn mijn bevindingen.

Installatie

De installatie is vrijwel hetzelfde als in vorige releases, met enkele verschillen qua layout en looks van de installer. Verbeteringen zijn positief.


Wat ik ook onmiddellijk opmerk, is dat de achtergrond van Ubuntu 11.04 ongelofelijk veel op die van de vorige release lijkt. Misser, Canonical! De installatie is afgerond en Ubuntu vraagt me het installatiemedium te verwijderen. Reboot.

De installer is veel verbeterd de laatste tijd.

Ik draai Ubuntu in Virtualbox en ik moest de Additions installeren om de nieuwe desktop UI, Unity te laten draaien. Ik krijg bij mijn eerste login dat mijn computer (Virtualbox) Unity niet ondersteunt en terugdraait naar Ubuntu Classic. Oeps, het thema lijkt ook niet te werken en ik krijg een error bij het installeren van updates. Da’s geen al te goed begin. Ik geef het niet op, ik herstart de box.

Hier ben ik veel mee. Geen 'los problemen op'-knop?
Lelijk.
Gelukkig wordt het thema juist ingeladen, tot het vijf seconden later terug reverteert naar het standaardthema van GNOME. Bah. Lelijk! Ik besluit om toch via Synaptic de installatie van Unity 2D te proberen, misschien lost deze het probleem op. (Unity werkt met Virtualbox Additions, maar ziet er lelijk uit omdat er een shadow bug is.) Zucht. De installatie is toch gelukt!

Unity 2D installeren via Synaptic. Beginnende gebruikers kunnen dit niet, volgens mij. Waarom zouden ze voor het 'gemakkelijke' Ubuntu kiezen?

Ik meld me af en weer aan, de standaardsessie is Unity 2D. Ah, dit ziet er al beter uit. Alleen zien al mijn vensters er nog uit als antiek. Ik zoek via de ingebouwde browser (Firefox 4.0) naar een oplossing. Ik vind er geen. Ik besluit Virtualbox Additions te installeren.
Videogeheugen toewijzen in VirtualBox.
De installatie verloopt pijnloos. Ik herstart de box. Waarom probeer ik niet Unity 3D? All right, ik stel een groter grafisch geheugen in. Unity ziet er lelijk uit, de shaduw bovenaan is glitchy en de vensters zien er nog steeds lelijk en classic uit.

Dit is gewoon oerlelijk.

Wat is er aan de hand met deze versie? Ik ben er niet tevreden over. All right, tijd voor een reboot. Ik druk op de afsluiten knop maar krijg geen menu te zien. Harde reset. Misschien is het probleem na de updates opgelost. VirtualBox hangt, ik sluit het programma af en probeer opnieuw. Weeral faalt lukt het niet en ik krijg iets lelijks te zien.

Unity 2D en grafische glitches

Ik geef het op en kies voor Unity 2D. Misschien heb ik nu meer geluk. Nope, weeral krijg ik een lelijke ‘Windows 95’ look. Ik vind uiteindelijk een oplossing, ik hoef een commando in de terminal in te geven en mijn thema is terug.

This fixes it all. Well, mostly.
All right, dat is een stap in de juiste richting. Misschien heb ik zoveel last van grafische glitches omdat ik in Virtualbox Ubuntu draai. Zelfs dan nog, dit zou niet mogen gebeuren. Nadat ik een paar ‘workarounds’ heb gecheckboxt in Compiz, verdwijnen de glitches. Eureka.

Eindelijk zoals het hoort.

Unity en global menu

Classy design, Canonical. 'Internettoepassinge -- volgende regel -- n.'

Tijd om eens een kijkje te nemen naar Unity. Dit systeem komt nogal vreemd over, want de oude categorieën die we gewoon zijn van GNOME 2 zijn volledig verdwenen, helaas! In dat opzicht ziet de standaard GNOME 3.0 gebruiksomgeving er beter uit. En ik zal maar zwijgen over het global menu... Gewoon overgenomen van OS X, maar dan laten ze de menu's standaard verborgen (slecht idee).

Waar zijn de programmacategorieën?

LibreOffice

LibreOffice vervangt het oude OpenOffice.org en komt met een aantal verbeteringen, maar is niet in het globale menu geïntegreerd. A shame.

LibreOffice met geen 'global menu'. Dit is wel verwarrend.

Rhythmbox no more, Banshee!


Rhythmbox is niet meer de mediaspeler in versie 11.04 van Ubuntu, dat is nu Banshee. Ik gebruikte Banshee al een tijdje maar vond deze nogal onstabiel, dus ‘your mileage may very’, bij wijze van spreken.

Uw favoriete mediaspeler, Banshee.
Conclusie

Ik heb nu mijn persoonlijke ervaringen van vandaag in deze blogpost gezet, maar ik zal de ontwikkelingen van Ubuntu blijven volgen. Helaas heb ik nu een Mac en op mijn oude computer ga ik niet upgraden naar deze versie van Ubuntu. Misschien is het tijd om over te stappen naar Linux Mint (zie ook mijn review van destijds). Ik heb het gevoel dat met Ubuntu 11.04 Unity te hard 'gepusht' is in deze release... Is Ubuntu met Unity misschien te vroeg gelanceerd en hadden ze moeten wachten tot alles perfect werkte?

Misschien. Wat denkt u? Laat zeker een reactie achter met uw ervaringen met Unity and Ubuntu 11.04.

03 april, 2011

Copycat Ubuntu?

Enkele dagen geleden wou ik Ubuntu 11.04 proberen, en dat deed ik. Ik had al gezegd dat Ubuntu een OS X-achtige kloon begint te worden, maar de gelijkenissen merk je pas het best wanneer je zelf een Mac tot je beschikking hebt. Ik heb een Mac nodig voor mijn verdere studies, en daarom besloot ik even een vergelijking te doen.


Unity in de standaard-layout ziet er verdacht veel uit als... OS X? Trek zelf je conclusies. Dit is geenszins negatief, maar ik ben gewoon een beetje conservatief, GNOME 2.33 was goed genoeg voor mij: al die veranderingen vind ik nogal onnodig - als de programma's nu eens bijgepoetst zouden worden, dan zou Ubuntu nog beter overkomen.


Ik ben benieuwd hoe deze nieuwe UI ontvangen zal worden rond de final release van Ubuntu eind deze maand... Wat vind jij van Unity in de nieuwe Ubuntu? Laat een comment achter!