25 oktober, 2011

Dagdaagse zaken met Ubuntu, deel 1

Nog eens een dagje Ubuntu voor de dagelijkse zaken

Deze blog gaat over Linux, en de laatste tijd werk ik er nog amper mee. Voor school heb ik m'n MacBook Pro nodig en daarop staat geen Linux-disto 'native' geïnstalleerd. Het is een beetje zielig en daarom heb ik mezelf verplicht om voor één dag met Ubuntu 11.10 te werken om te zien of het inderdaad de moeite is om te gebruiken als thuisgebruiker.

Wat ik moest doen was vrij simpel: een verslag schrijven over een leergroep, naar mijn digitale leeromgeving kunnen, een PDF-bestand lezen en ten laatste zou ik me nog moeten ontspannen door middel van een spel. Basiszaken die iedere thuisgebruiker wel doet. Is Ubuntu daarvoor geschikt, of niet?

Vandaag gebruikte ik Ubuntu om mijn taak van Professionalisering af te werken. Benieuwd of het ook zo goed lukt wanneer ik met Illustrator bestanden ga moeten werken...

Beveiligingsuitzondering?

Als ik naar de website van mijn digitale leeromgeving ging, kreeg ik een beveiligingsuitzondering-venster te zien. Ik moest eerst zo'n uitzondering toevoegen omdat het certificaat zogezegd verlopen was. Vreemd genoeg had ik dit probleem niet op OS X met Firefox toen ik het even later via Firefox probeerde. Nadat ik de uitzondering toegevoegd had, werkte de leeromgeving probleemloos. Daarna ging het probleemloos. 


Mijn digitale leeromgeving was blijkbaar niet veilig.
 PDF's en research

Dan besloot ik om een PDF te downloaden, dit ging zonder problemen maar het renderen van de tekst was lelijk in de Liberation lettertypes dus besloot ik maar om de Microsoft Core fonts te installeren via Ubuntu Softwarecentrum. Dit ging zonder problemen. Ik opende m'n PDF weer opnieuw en de PDF zag er al iets leesbaarder uit. Ook handig zijn de bladwijzers die je kunt aanmaken in PDF-documenten. Ik moest namelijk maar één deeltje van de 150 pagina's behandelen en dan kon ik gewoon een bladwijzer aanmaken om later terug naar de betreffende pagina's te gaan zonder te moeten gaan zoeken.

Een PDF lezen kan je out-of-the-box, iets wat je met Windows niet kan. Op de Mac heb je Voorvertoning die de PDF's weergeeft.
Next: portfolio opstellen en compileren als PDF



Daarna, na mijn bundel doorgelezen te hebben moest ik een portfolio opstellen. Dit deed ik in de standaard tekstverwerker van Ubuntu 11.10, LibreOffice Writer. Dit programma werkt goed genoeg en is ook nog capabel om PDF's te publiceren, iets wat ik moet kunnen achteraf. En deze functionaliteit zit in Writer ingebouwd. Goed.



Werken aan mijn portfolio.

En zo kreeg ik mijn opdracht nog afgewerkt, als PDF, klaar om in het online postvakje van mijn leerkracht te droppen. Succes!

PDF-exporteren met Writer.

Het afgewerkte resultaat. Met behulp van de MgOpen lettertypes heb ik het eindresultaat nog iets veranderd.


Opmerkingen achteraf bij deze test



Unity 2D

Omdat ik VirtualBox gebruikte om Ubuntu te draaien, heb ik gekozen om geen 3D-versnelling te gebruiken en gebruik te maken van Unity 2D. Helaas is er een bug waardoor 3D Unity niet werkt op OS X Lion hosts.

LibreOffice, gratis office, ook voor op Windows en OS X


Je hoeft ook helemaal niet te betalen voor LibreOffice, het office-pakket dat standaard meegeleverd wordt op Ubuntu. Maar dit pakket kan je ook downloaden en installeren voor Windows en OS X. Het is in feite de opvolger van OpenOffice.org, en downloaden kan hier: http://www.libreoffice.org/download.

Niet voor professionals? Toch wel, maar niet met de specifieke programma's

Voor geavanceerde, specifieke software is het moeilijk. Omgaan met Adobe Illustrator en InDesign bestanden kan ik niet want ik moet specifieke functies gebruiken dus daarvoor kan ik Ubuntu niet gebruiken – technisch gezien is het mogelijk om het Adobe pakket op Ubuntu te draaien maar daarvoor is het gebruik van Wine vereist, helaas.

Maar dat stond niet op mijn to-do lijstje voor die dag, dus dat is geen probleem, eerder een gewone opmerking die ik even maak. Als professional kan je wel kiezen om te werken met de GIMP, Inkscape en Scribus, maar ik moet van mijn school de specifieke Adobe pakketten gebruiken. Ik zal nog wel in de toekomst Inkscape, Scribus en GIMP onder de loep nemen, maar dat zal voor later zijn.

Geen opmerkingen: