01 mei, 2011

De Minecraft review, deel 3: multiplayer en de verbeteringen sinds 1.3

(Als je delen 1 en 2 van deze review nog niet gelezen hebt, klik dan hier voor deel 1!)

Het is niet zo lang geleden sinds Minecraft beta 1.5_01 uitgekomen is en in deze versie zijn er een aantal leuke dingen toegevoegd waaronder de belangrijkste toevoegingen achievements en stats zijn. In dit deel van de review gaat het over deze nieuwe toevoegingen en over de multiplayer in Minecraft. Even ter herinnering, Minecraft kost 15 euro in béta, en werkt op Linux, OS X en Windows.

Minecraft is leuk om te spelen, alleen of met vrienden.
Multiplayer

In Minecraft is het mogelijk om multiplayer te spelen. Ik had dit nog niet gedaan maar nu speel ik al een weekje regelmatig op een private server. Je kan een heleboel dingen maken en een survival server is en blijft episch.
Als je met vrienden gaat verkennen moet je soms hoge torens bouwen om de weg niet kwijt te raken.

Dit is de toren van het screenshot hierboven, heel erg ingezoomd op de map die ook in deze post te zien is.

Private server draaien

Als je op de officiële website de server downloadt en laat draaien, kan je mensen laten joinen. Om een privéserver te starten gebruik je LogMeIn Hamachi (gratis voor persoonlijk gebruik) waar mensen een wachtwoord moeten ingeven om te kunnen joinen. Je kan de server in offline-mode zetten om lokaal te spelen (wat ook wel leuk is, dan heb je geen internetverbinding nodig maar dan moeten alle computers wel met elkaar verbonden zijn).

De server console. IP-adres is privé en dus verborgen.
Om een idee te kunnen geven van de grootte van de maps (die trouwens nog veel groter kunnen worden!) heb ik een screenshot genomen van onze ‘tombe’ waar we een typisch ‘landmark’ hebben geplaatst, namelijk een luchttoren. Deze toren valt op wanneer je erg inzoomt op de map (ik gebruik de tool MCMap Live (voor de Mac waarop ik speel).

Wat denk je van deze wereld? We've just scratched the surface! Vind je de toren terug van de vorige screenshots? Hint: er zijn meerdere torens...
Verbeteringen sinds beta 1.3

De updates die Mojang hebben uitgegeven (die notch heeft uitgegeven?) zijn toch wel niet zo klein: in beta 1.4 werden er wolven als mobs toegevoegd, kan je slapen in je bed en wordt je spawn gereset (bij het slapengaan, als je doodgaat respawn je bij je bed) en werden er nog kleinere dingen toegevoegd. In beta 1.5 werden statistieken en achievements toegevoegd, samen met weer (regen, sneeuw, donder) en nieuwe rails (detector rails en power rails). Zo is er al heel wat toegevoegd aan Minecraft sinds wanneer ik het gekocht heb.

Wat je nog niet kan

In deze versie van Minecraft is het nog niet mogelijk om naar de 'Nether' (soort helwereld) te reizen via multiplayer. Ik heb begrepen dat deze functionaliteit wel al via mods mogelijk is en binnenkort ook in de officiële client zal zitten. Fingers crossed!

Nog goede Nederlandstalige online servers?

Ik ben trouwens ook nog op zoek naar goede servers (Nederlandstalige servers) waar ik af en toe een bezoekje zou brengen. Als er iemand suggesties heeft, laat dan maar gerust een reactie achter!

Het recentste nieuwe via deze blog

Wanneer er nog updates komen voor Minecraft, zal ik af en toe ook artikels posten over de nieuwigheden die in de nieuwste releases worden toegevoegd.

Een 'wheat'-plantage. Zo kan je brood maken.
What's next for béta 1.6?

Ik heb begrepen dat in versie 1.6 vooral bugfixes zitten, maar ook ingame maps! (Map viewers moesten gebruikt worden om de hele wereld in kaart te brengen, met ingame maps wordt het gemakkelijker om de weg terug te vinden en om vrienden terug te vinden als ze dezelfde map hebben als jou.)

-- 

Minecraft werkt op Windows, Mac OS X en Linux (Ubuntu, Fedora, Mint, you name it!)
Site: http://www.minecraft.net/
Wiki:
http://www.minecraftwiki.net/wiki/Minecraft_Wiki
Forums: http://www.minecraftforum.net/ 
Minecraft kost €14,95 voor de beta, de Classic versie kan je nog gratis spelen en wanneer de game uitgebracht wordt, wordt de prijs verhoogd naar €19,95.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

mooie blog je kan er wel wat van :)

Anoniem zei

heb er zelf ook 1 maar niet zon goeie
http://portalmine.blogspot.com/:) nog maar 1 dag open hoor :)
hij is wel engels