05 april, 2010

LyX: Een introductie

LyX is een redder in nood als je geen tijd hebt om alles op te maken, of wanneer je ingewikkelde documenten wilt laten genereren met een vaste layout.

Wanneer ik geen uren wil werken aan de layout van een document, en gewoon wil beginnen typen, dan ziet het standaarddocument in OpenOffice.org er zo uit:


Een beetje tweaken aan de fonts, layout en je bent al snel heel wat tijd kwijt. Zo focus je niet op de inhoud. Als ik alles in LyX verwerk, wel, dan krijg je in de editor dit te zien:


Dat is puur de editor. Simpel en leidt niet af met markup. Uiteindelijk krijg je een mooi resultaat als je publiceert als PDF (of eps, etc.):


Het geweldige is dat alle layout en fonts worden geconfigureerd door LyX zelf en zo moet ik me alleen maar zorgen maken over de inhoud.

Om LyX te installeren hoef je gewoon naar het Ubuntu Softwarecentrum te gaan, aangezien LyX in de repositories van Ubuntu zit.

LyX is zoveel meer, kan bijvoorbeeld wiskundige formules perfect verwerken, en nog veel, veel meer. Daarom zet ik hier enkele links die helpen als je wilt beginnen te werken met LyX:

LyX is overigens zeer populair bij self-publishers, die hun content zelf willen publiceren op een professionele manier. Het enige nadeel is dat LyX maar met een beperkte set fonts werkt... (gelukkig is daar Utopia bij!)

1 opmerking:

Ivo zei

Leuk dat je LyX bespreekt op je blog. Ikzelf werk graag met LaTeX (dwz, het achterliggende systeem van LyX). LaTeX heeft een iets steilere leercurve dan LyX (want het is een soort programmeren), maar je bent wel nog flexibeler.
Beiden (LyX en LaTex) zijn echter een goed alternatief voor een tekstverwerker, om bijvoorbeeld stijlvolle brieven, rapporten of artikelen te maken (in pdf).