28 februari, 2010

Ubuntu installeren via Wubi

Update (30/04/11): De instructies hieronder zijn nog steeds van toepassing op de meest recente versies van Ubuntu.




Je kan sinds Ubuntu 8.04 het besturingssysteem installeren via Wubi in Windows. Ik zal even hieronder het installatieproces uitleggen. Ik ga ervan uit dat je de CD van Ubuntu naast je hebt liggen. Als dat niet het geval is, ga dan even kijken op de volgende pagina's:

1. Om Ubuntu te downloaden: http://www.ubuntu-nl.org/getubuntu/download

Om het downloadproces te beginnen kies je eerst de desktopomgeving, kies dan Ubuntu 9.10, GNOME desktop & Normale PC voor de zekerheid. Kies bestand opslaan en sla het op je bureaublad op. Dan kan je het bestand op een CD-ROM branden. (zie stap 2)

2. Om Ubuntu te branden op CD (volg de Onder Windows instructies, sommige informatie kan gedateerd worden): http://wiki.ubuntu-nl.org/UbuntuBranden

Je kan de meeste ISO-bestanden ook branden met het meegeleverde programma. Een alternatieve manier is het ISO bestand virtueel aan te koppelen (hiervoor zijn enkele programma's maar het is best dat je een schijfje bij de hand hebt) - Google het maar eens als je meer wilt weten over het virtueel aankoppelen van ISO bestanden.

Goed. Nu heb je het schijfje gebrand. Geweldig. Stop het schijfje nu in de computer. Dan krijg je het volgende venster: (ik ga ervan uit dat je Windows 7 draait, zoniet kan je enkele stappen overslaan of ziet het er misschien iets anders uit, maar de basisstappen blijven dezelfde)

Dit is Autoplay. Kies "wubi.exe uitvoeren".
Dan vraagt Windows 7 of Vista de beheerdersrechten (administratorrechten):


Druk op "Ja" om toegang te geven aan het programma. Volg nu de simpele stappen:


Kies "Binnen Windows installeren", dit is het simpelste en kan je ook onmiddellijk ongedaan maken zoals je een gewoon programma zou verwijderen. Meer daarover straks in dit artikel.


Nu kies je waar je Ubuntu wilt installeren. Je kunt de installatiegrootte aanpassen (10 GB is perfect als je even wilt testen, als het voor altijd is stel ik 20 GB voor, dan kan je nog veel toepassingen installeren en muziek, en andere data overzetten. Dan kies je de bureaubladomgeving (Als je via de CD-ROM installeert zoals ik al zei, dan heb je alleen de optie Ubuntu. Da's goed.) en de taal. (Dutch, da's Nederlands!) Kies dan een gebruikersnaam en een wachtwoord: een leeg wachtwoord gaat niet - je kan daar je eigen naam van maken als je wilt. Dit moet je ingeven wanneer je beheerdersrechten nodig hebt in Ubuntu, bijvoorbeeld wanneer je systeeminstellingen wilt veranderen.

Klaar? Klik op "Installeren" en het installatieproces begint. Als dat gedaan is, krijg je het volgende venster te zien. Kies "Nu herstarten" en druk dan op de knop "Voltooien".


Nu zal je computer herstarten. Geen nood, nu krijg je het volgende scherm te zien (als je Windows 7 of Vista draait, anders ziet het er iets anders uit, don't worry!)


Kies Ubuntu (pijltje naar beneden dus) en druk op Enter. Ubuntu gaat je vertellen dat het zichzelf gaat configureren en je zult even moeten wachten - als je witte tekst op een zwarte achtergrond ziet, don't panic! Dit is normaal!

Na enkele minuten (of seconden, hangt af van hoe snel je computer is) zal je computer Ubuntu beginnen configureren en installeren.


De installatie wordt gecontroleerd en dan als dat klaar is krijg je het volgende scherm te zien:


Pak even een kopje koffie en dan is alles zeker gedaan of wacht gewoon even, het installatieproces duurt niet echt lang.


Hupla, bijna volledig klaar. Daarna zal Ubuntu je vertellen dat je moet herstarten. Dan krijg je weer dat zwarte scherm te zien:


Kies weer Ubuntu. Deze keer zal het loginscherm tevoorschijn komen en geen installatieprocedure - druk op enter en Ubuntu vraagt om je wachtwoord. Geef dit in en druk nog eens op Enter. Ziezo, je bent binnen in Ubuntu.


Je kan de toepassingen verkennen door op Toepassingen te drukken in de linkerbovenhoek. De actieve toepassingen zie je onderaan.

Ubuntu verwijderen?!
Het is goed mogelijk dat je Ubuntu weer wilt verwijderen alsof er niets gebeurd is. Dit kan je door naar het configuratiescherm in Windows te gaan (herstart dus even als je nog in Ubuntu zit, dan krijg je weer dat zwarte scherm waar je Windows XP / Vista / 7 kiest) en dan naar het toevoegen/verwijderen van toepassingen. (Control Panel -> Programs -> Programs and Features) / (Configuratiescherm -> Programma's -> Programma's en onderdelen)


Daar kies je dan Ubuntu en je kiest verwijderen (naast Organiseren als je Ubuntu hebt geselecteerd) - daarna komt de wizard weer tevoorschijn die vraagt of je Ubuntu werkelijk wilt verwijderen.

Enkele seconden tot een minuut later is Ubuntu volledig verwijderd en je systeem weer zoals voordien. Veel plezier nog met Ubuntu!

Geen opmerkingen: