Ubuntu, vrije software Ik werk nu met een besturingssysteem waarmee ik geen problemen heb, en als ik er problemen mee heb, dan zijn ze direct opgelost. Ik werk met gratis software. Het geweldige aan Linux, en in feite aan de Ubuntu distibutie is dat je de software mag kopiëren, doorgeven en laten installeren op andere computers.
In Windows heb je een zogenaamd activatieproces, en word je erop gewezen dat je zo'n versie van Windows maar op één computer mag installeren. Ubuntu werkt exact het tegenovergestelde. Je mag Ubuntu installeren op zoveel computers als je maar wilt, en je kan dit gratis doen! Je mag zelfs de cd's doorgeven en laten kopiëren om dan nog eens door te geven! Dat is het principe van vrije software. Wat ik veel hoor is dat Windows toch zo duur is, en als je bijvoorbeeld een school wilt vullen met Windows XP of Windows Vista, dan gaat het je wat kosten.
Het is allemaal begonnen met Stallman, de man die het GNU initiatief startte. Dit alternatief was voor zogenaamde vrije software ("gratis, libre") die enkele typische vrijheden bezat:
- De vrijheid om het programma te gebruiken voor elk doel.
- De vrijheid om de manier waarop het programma werkt te bestuderen, en om het aan te passen aan je behoeften. Beschikbaarheid van de broncode is hiervoor noodzakelijk.
- De vrijheid om het programma te verspreiden, zodat je je naasten kan helpen.
- De vrijheid om het programma te verbeteren en daarna te verspreiden, zodat de hele gemeenschap er voordeel uit kan halen. Hiervoor is beschikbaarheid van de broncode eveneens noodzakelijk.
Deze vrijheden zijn de basis van het FOSS-initiatief ("Free and Open Source Software") dat tegenwoordig zeer actief bezig is. Het is toch leuk als je bijvoorbeeld gratis muziek kunt downloaden om die te delen met je vrienden, zonder je daarvoor kan bestraft worden voor het schenden van de auteursrechten? Er zijn zo bijvoorbeeld muzikanten die muziek maken en die libre beschikbaar stellen, je kan die muziek gewoon uitwisselen en doorsturen. Daarom spreekt men in dit geval niet meer van gratis software, maar van vrije software. Even terugblikken naar Ubuntu.
Oorspronkelijk werd Ubuntu in 2004 gestart, wat Ubuntu een relatief jonge distributie maakt. Al snel werd Ubuntu de populairste distributie in de hele wereld, zoals ook te lezen is op www.distrowatch.com.
Ubuntu is stabiel, want gebaseerd op de code van Debian, een distributie die toch wel als 'conservatief maar heel stabiel' wordt omschreven.
Ubuntu is een besturingssysteem dat ontwikkeld is door de Ubuntu-community. Gebaseerd op Linux en GNU software, is Ubuntu een perfect besturingssysteem voor laptops, desktops en servers. Het bevat alle applicaties die u nodig heeft, zoals: - een webbrowser, een e-mailclient, een compleet officepakket, chat-software, virtualisatie-software, diverse mediaplayers en nog veel meer! Ubuntu zal altijd gratis zijn, zowel voor het bedrijfsleven als voor de thuisgebruiker. Uiteraard zijn de beveiligingsupdates ook gratis. Ubuntu staat bekend om zijn vlotte updates.
Voor Ubuntu is er commerciële ondersteuning door Canonical voor honderden bedrijven over de hele wereld. Ubuntu bevat de beste vertalingen en software die de vrije software-community biedt. In Ubuntu's Pakketbeheer bevinden zich ongeveer 25.000 sofwarepakketten, waaronder software die de toegankelijkheid ondersteunt. De Ubuntu-cd' s bevatten alleen vrije software; we moedigen het gebruik en het delen van vrije software graag aan. Ubuntu is een Afrikaans concept, de Ubuntu-gedachte is onze basis. Ubuntu laat je voelen dat je bestaat dankzij de anderen. In Zuid-Afrika drukt het woord een manier van zijn uit. Als je Ubuntu bent is dat een compliment. Je bestaat dankzij de anderen. Bij de Ubuntu-gedachte hoort ook een levensstijl van luisteren, verbinding maken, dialoog, en communiceren met elkaar, op een respectvolle manier en wijze. Dezelfde ideeën staan centraal in de manier waarop de Ubuntu-community samenwerkt.
Ubuntu proberen Je kan Ubuntu proberen zonder maar één instelling op je computer te veranderen, door de 'Live CD' te downloaden, op een CD te branden en die CD in je computer te steken, en de computer te herstarten. Ubuntu wordt dan in het geheugen opgeladen, zonder iets op de harde schijf te installeren of schrijven. Hieronder kan zie je een lijst van de recentste versies. Releases waar LTS bijstaat, hebben langetermijnsondersteuning, langer dan de gewone releases.
Ubuntu 8.04.2 LTS: Hardy Heron | uitgebracht: april 2008
Ubuntu 8.10: Intrepid Ibex | uitgebracht: oktober 2008
Ubuntu 9.04 LTS: Jaunty Jackalope | uitgebracht: april 2009
Ubuntu 9.10: Karmic Koala | uitgebracht: oktober 2009
Er zijn twee verschillende opties die je kan kiezen: de desktop editie voor thuisgebruikers en de server editie voor servers in bedrijven. Voor de gewone gebruiker kies je de desktop editie. Dan moet je een keuze maken tussen 64-bit en 32-bit. Als je een computer hebt die je na december 2008 hebt gekocht, dan kan je waarschijnlijk de 64-bit versie downloaden en installeren. Als je computer ouder is, raad ik de 32-bit versie aan. Als je niet zeker bent, kies dan de 32-bit versie, die op de meeste computers werkt. Veel succes met Ubuntu!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten