Wil jij ook je vrienden of misschien collega's warmmaken voor vrije software en ze laten overschakelen op Linux? Lees dan verder!
Bied ze software aan die vrij is en op Windows werkt
Dit is redelijk gemakkelijk. Laat je vrienden/collega's kennismaken met Firefox en OpenOffice.org. Als ze deze tools gebruiken, gaan ze niet alleen geld besparen, maar ook moeite als ze eventueel willen overstappen naar een vrij systeem.
Enkele suggesties: Firefox (alternatief voor Internet Explorer); Thunderbird (alternatief voor Outlook); Songbird (alternatief voor Winamp, Media Player, iTunes); OpenOffice.org (alternatief voor Office); Pidgin (alternatief voor Messenger); the GIMP (alternatief voor Photoshop); en nog veel meer. Vergeet niet dat de meeste van deze programma's (met uitzondering van Songbird) standaard in de meeste Linux-distributies zitten.
Toon wat je kan met vrije software
Er is een gezegde dat zegt wanneer we meer betalen, we meer kwaliteit krijgen. Dit is niet van toepassing op vrije software, die je gratis kan verkrijgen. De beste manier om hen dit duidelijk te maken is te tonen wat je kan met de software.
Leer hen hoe je iets kan doen met vrije software, stel alternatieven voor
Al die euro's die je verspilt aan de kosten voor commerciële software? Wel, die kan je heel gemakkelijk vermijden door voor vrije software te kiezen. Ga actief op zoek naar vrije software. (zie ook de lijst met software)
Maak hen warm voor Linux, maar overdrijf niet
“Omdat zo'n Linux-distributies gebruiksvriendelijk zijn, en omdat er goede, gratis, vrije software in zit,” kan je hen vertellen als ze vragen: “waarom?”. Maar val hen niet constant lastig met “Wanneer ga je nu overschakelen?”, want dat zal alleen maar verkeerd uitdraaien. Een uitspraak die misschien bekend klinkt voor de gebruikers op de forums van Ubuntu: “Mention Linux, don't téll them.”
Vertel hen over de leercurve, tenslotte is Linux niet gelijk aan Windows!
Linux werkt anders dan Windows, en soms vinden mensen het heel moeilijk om over te schakelen omdat ze problemen krijgen met drivers of gewoon niet met het systeem overweg kunnen. Zorg ervoor dat je weet waarover je spreekt als je anderen wilt 'opleiden'.
Geef hen een Live CD mee waarmee ze zonder risico Linux kunnen gebruiken
Het helpt echt om tegen iemand te zeggen: “Hé, moet je nou eens wat weten. Ik heb hier Linux, en nee, je hoeft NIETS te installeren – je kan deze proberen door de CD gewoon in je computer te stoppen en je pc te herstarten. Er wordt niets geïnstalleerd tenzij jij dat zegt, en je kan onmiddelijk je computer herstarten, zonder enige problemen en veranderingen aan je huidige installatie!"
Vertel hen dat Linux veilig is
Linux is veilig! Spyware, virussen, rootkits zijn allemaal gebouwd voor Windows, en werken daarom niet op Linux. Er zijn wél virussen voor Linux, maar om deze in werking te laten treden moet je zelf toestemming geven en dan moet je al extern bestanden gaan installeren. De kans dat een beginner een virus krijgt is klein, zelfs onbestaand.
Vertel hen dat ze op veilig moeten spelen
Je hebt hen nu net laten overschakelen naar Linux (hopelijk is dat gelukt) en nu moet je hen wel nog attent maken op enkele dingen:
1. Externe bronnen zijn potentiëel (!) gevaarlijk, gebruik alleen de pakketten die worden geleverd bij je systeem en die door de community worden aangeboden, of pakketten waarvan je zeker bent dat ze volkomen veilig zijn.
2. Nooit, maar dan ook nooit, commando's ingeven in de console zonder je perfect weet wat elk tekentje doet. Als je niet zeker bent, zoek dan op Google naar het commando!
Enkele handige websites:
http://distrowatch.com/dwres.php?resource=major: Hier vind je een lijst met de bekendste en de belangrijkste distributies van het moment.
De community forums: aan de hand van welke distributie je hebt gekozen is er ook een “community forum” voor ondersteuning die handig zijn als je problemen hebt.
Situaties waarin je best NIET kiest voor Linux
Hieronder even een lijst met situaties wanneer je best niet kiest voor Linux;
Wanneer je software hebt die alleen op Windows werkt en je niet wilt investeren in virtualisatie (het virtueel maken van Windows en/of andere besturingssystemen)
Wanneer je niet openstaat voor alternatieven
Wanneer je hardware hebt die niet ondersteund is
Hopelijk sla je erin om de mensen te overtuigen.