26 september, 2009

Ubuntu 9.10 (alpha 6 met updates) getest

In mijn vorige post rapporteerde ik dat het standaardthema in Ubuntu 9.10 (zoals gewoonlijk) veranderd was. Nu is ook de achtergrond onder handen genomen:



Iets waar ook een controverse rond was was bijvoorbeeld de Ubuntu Software Store - wel, die heeft nu een andere naam gekregen, dat las ik op OMG! UBUNTU!

Dat even terzijde - een belangrijke feature, waar ik persoonlijk problemen mee heb gehad is met geluid. Precies. Het geluidsintellingen-dialoogvenster is veel beter ingericht. Hier kan je ook instellen wat je wilt horen in plaats van die system beep die je vroeger had (zie ook vorige post).



Dat ziet er allemaal heel lekker uit. Hieronder nog meer screenshots. Uiteraard zijn de standaardfeatures allemaal daar, zoals onder andere Mahjongg! En kijk volledig beneden, de prachtige iconen die ik al eerder toonde. Deze set heet Humanity, en zit standaard in Ubuntu!

Het systeem draait vlotjes, zelf in mijn virtuele omgeving met 256 MB RAM. Metacity zorgt ervoor dat grafische effecten opstaan in VirtualBox en alles ziet er zo gelikt uit. Het donkere gevoel dat ik heb bij Vista en 7 is weg, en het is een aangenaam warm gevoel om naar deze desktop te staren.

OS X komt nogal koeltjes over (serieus, Snow Leopard, en grijze kleurtjes?) en Windows komt duister over. Maar Ubuntu is kleurrijk en verwelkomend. Feit is, je kan Ubuntu volledig inrichten in welke kleur je ook wilt - als je blauw mooier vindt, kies dan voor de blauwe kleuren. Dat is ook iets waar ik van hou in Ubuntu: van de personalisatie!

Ongelofelijk gelikt.
Ongelofelijk gelukt!

Gefeliciteerd, Ubuntu team, voor wat mogelijk de beste Ubuntu release wordt! :)

Nu heb ik nog een vraag voor mijn lezers: wat vinden jullie de beste vernieuwing ooit in Ubuntu? Misschien is het iets dat recent vernieuwd is, of misschien is het iets dat al een hele tijd in Ubuntu zit maar wat je geweldig vindt.


24 september, 2009

Ubuntu 9.10: nieuwe look al in alpha 6

Ik heb even de 6e alpha getest, en vandaag vond ik iets interessants, nadat ik er ook over las op een blog:

Door de laatste updates te installeren in Ubuntu 9.10 alpha 6 kan je het nieuwe standaard GNOME thema "Human" (althans de laatste iteratie op dit thema) zien zoals hieronder:

Zoals je kan zien is het thema iets donkerder geworden (bruin in plaats van het oranje dat naar mijn smaak iets te fel was) en het icoonthema ziet er nu echt gelikt uit - in tegenstelling tot het lelijke icoonthema van de vorige release, waardoor ik altijd switchte naar het GNOME Colors icoonthema.

Op deze huidige moment krijg ik net een e-mail binnen over de beta van Karmic. Blijkbaar is er nu een beta freeze, dat wilt zeggen dat de beta over een week beschikbaar is. En dan is er een release candidate. En dan uiteraard de "final release". Als je niet kan wachten op de beta kan je dus nu al dit thema (zoals hierboven dus) verkrijgen in alpha 6 mits je de laatste updates installeert.

Qua (standaard)look is Ubuntu zeker vooruit gegaan op de vorige release, Jaunty Jackalope. Nu wachten tot eind oktober en hopen dat er geen show stoppers zijn!

Update: Eindelijk! De hardware beep (BEEP!) die je had als je een mail ontving of een toets indrukte die je niet mocht indrukken, is verdwenen. Nu is het een zacht geluidje, een soft beep dat eer doet aan Ubuntu. Dit zijn de kleine dingen waar ik me aan ergerde en nu is dat ook weer opgelost!



Update 2: Ik heb het nog niet eerder vermeld, maar de volgende release van Ubuntu gaat (zoals iedereen die de ontwikkeling van Ubuntu volgt) Lucid Lynx heten. 

Waar ik ook heel blij om ben is om Firefox 3.5 - in 9.04 kreeg je altijd te kampen met de laatste "minefield" (test releases) builds van Firefox. De stabiele versie was daar 3.0, tot mijn frustratie.

Zoals ik al eerder zei, ik ben heel tevreden met de ontwikkeling van Ubuntu. Alleen de Ubuntu Store vind ik maar vreemd, want Toepassingen toevoegen/verwijderen vond ik persoonlijk simpel genoeg en ik vraag me af of het Ubuntu team het niet moeilijker heeft gemaakt dan nodig is. Voor mij is dat niet echt erg, aangezien ik meestal gewoon Synaptic - manueel pakketbeheer - gebruik.

20 september, 2009

De slag om Wesnoth

De slag om Wesnoth is een gratis, strategisch turn-based spel waarvan de ontwikkeling van start is gegaan in juni 2003 door David White. The Battle for Wesnoth wordt gespeeld in een fantasy-wereld, waarin de spelers een leger kunnen samenstellen uit de veelvoorkomende rassen in fantasy-games, zoals elfen, dwergen, monsters, trollen en meer. Ook kan ervoor gekozen worden om een eigen ras te creëren, doordat iedereen in staat is om het spel aan te passen.


Er zijn verschillende campagnes die je kan spelen, met verschillende moeilijkheidsgraden. Daarnaast kan je ook nog kiezen hoe moeilijk precies je vijand in het campagne zich moet gedragen. Zo kan je campagne: gemakkelijk-gemakkelijk zijn, maar ook gemakkelijk-moeilijk (met een moeilijke computerspeler).

De beste manier om met Wesnoth the beginnen is om te kiezen voor de tutorial. Die leert je meer over het spel. Winnen of verliezen hier is niet belangrijk: het is belangrijk dat je leert hoe het spel werkt. Je zult je hersenen behoorlijk aan het werk moeten zetten om het spel goed te kunnen spelen.

Er zijn in het spel verschillende facties: de Loyalisten, Draaklingen, Rebellen, Noorderlingen, Ondoden en de Knalga-Alliantie. Elke factie heeft zijn of haar eigen eenheden en de meeste eenheden kunnen levelen waardoor ze sterker worden. Door vijanden te verslaan krijgen ze ervaring (xp) en levelen ze (promoveren ze).

Elke vijand heeft aanvallen, deze kunnen dichtbij of op afstand zijn en als je als aanvaller een aanval kunt gebruiken die de vijand niet heeft (een afstandaanval bijvoorbeeld) dan kan je daar serieus voordeel uit halen. Eenheden hebben natuurlijk HP (hitpoints), en ze kunnen geheeld worden door op dorpen te gaan staan.

Uiteindelijk moet je de computerspeler of de vijand te snel af zijn, je eenheden zo vaak mogelijk levelen en dan is de overwinning niet ver weg!

Veel succes ermee!

Website: www.wesnoth.org

19 september, 2009

Games, games, games...

Ik heb een hele tijd niet geblogd over Linux. En hoe komt dat? Wel, ik heb voornamelijk vakantie genomen in juli en augustus - heerlijk. Ik heb Windows 7 getest, en daar werk ik tegenwoordig veel mee, dat is omdat ik het aan het testen ben. Ik heb ook games gespeeld, daar gaat het nu over. Wel, ik ga gewoon wat screenshots posten want een foto zegt meer dan duizend woorden:

De slag om Wesnoth (http://www.wesnoth.org/) - een tactisch spel (ik heb vernomen dat er ook een versie voor de iPhone/iPod touch uitkomt, als je een iPhone/iPod touch hebt, dan kan je de volgende thread hier volgen. Daar is het spel niet gratis maar wie wil er niet een paar euro's neerleggen voor zo'n excellent spel. Dat de maker daar geld voor vraagt is ook compleet legaal en toegestaan door de GPL - meer info vind je daar ook in de thread)

AssaultCube (http://assault.cubers.net/) - een FPS.

Cube 2: Sauerbraten (http://www.sauerbraten.org/) - een FPS.

Nexuiz (mijn persoonlijk favoriet) (http://www.alientrap.org/nexuiz/) - een heel snelle FPS.


All deze games werken op Linux, OS X en Windows. Check de websites voor meer info. De downloadgrootte van deze games is niet min en varieert van 200 MB tot 800 MB.

Zoals ik al zei, het heeft geen zin om uitleg hier te posten, ga gewoon even naar hun website en show 'em some love! :) Het zijn allemaal topgames dus ze zijn de moeite waard!

Een andere freeware game waar ik ook naar uitkijk is 0 AD... (klik op het linkje voor screenshots & game info) Of dit spel uitkomt voor Linux weet ik niet, maar het ziet er verdomd goed uit. Freeware - en de broncode is ook open source uitgegeven geweest ergens in juli dit jaar. Goed nieuws voor de RTS fans! Het spel is wel nog niet uitgebracht!

Update: meer informatie over het open source gedeelte vind je hier: http://os.wildfiregames.com/

Update 2: hier even een screenshot van wat ze tot nu al verwezenlijkt hebben:


Veel gameplezier! En binnenkort kan je nog meer updates over Linux verwachten, zeker nu Karmic Koala op komst is en verwacht wordt eind oktober. Ook een artikel over Windows 7 en Ubuntu en hoe ik de twee de voorbije maanden heb gebruikt zal binnenkort hier ook te lezen zijn.