Zes maanden geleden (eigenlijk eerder,
zie mijn verslag over Fedora 9 in het begin van mijn blogdagen) was ik Windows beu en besloot ik over te stappen naar Ubuntu, die vanaf toen perfect bleek te draaien. Eerder had ik problemen gehad met mijn draadloos netwerk, maar die problemen zijn opgelost. Ik draai dus al zes maanden Ubuntu, mijn ervaringen kan je lezen in de archieven.
Vandaag, één dag na de release van jaunty heb ik mijn bestaande installatie van 8.10 overschreven. De reden waarom ik geen upgrade heb uitgevoerd is redelijk simpel: ik vond mijn installatie te zwaar – ik had ondertussen ook XFCE en KDE geïnstalleerd en na eindloos prutsen besloot ik om voor een frisse start te gaan, wat een goede beslissing bleek. Uiteraard nam ik een backup van mijn home-folder en stak ik de Live-CD in de drive.
Problemen die ik had met Intrepid Ibex (geluid in het begin was er bijvoorbeeld niet voor de installatie van de Gstreamer-plugins, of problemen met font-smoothing, subpixel rendering, waren er ook niet – in feite stond subpixel rendering standaard op, een welkome verandering ten opzichte van de vorige release) waren er niet in Jaunty Jackalope.
Het overzetten van mijn persoonlijke bestanden (vb. Evolution) gebeurde snel en in een mum van tijd was mijn hele systeem een pak sneller – ook omdat ik nu i.p.v. het ext3-bestandssysteem het ext4-bestandssysteem gebruik.
Enkele visuele veranderingen, de nieuwe thema's, de nieuwe notificaties, en de frisse look maakt versie 9.04 zeker de moeite waard. Er zijn geen ongelofelijk grote veranderingen buiten het notificatiesysteem, maar de kleine veranderingen zijn zeker welkom.
Zo merkte ik dat bijvoorbeeld de printkwaliteit verbeterd is op mijn printer (nieuwe drivers?) en dat mijn systeem ook beter reageert.
De meeste oneffenheden zijn uit het systeem verdwenen en Ubuntu is goed bezig. Hoewel deze versie net uit is, hopen we natuurlijk ook dat de volgende versie, de Karmic Koala, ook zo goed zal zijn, en liefst beter. Maar dat is toekomstmuziek – laten we nu gewoon werken met dit uitstekende besturingssysteem.